Zen meditatie

Zen Cirkel Utrecht biedt een volwaardige zen training in je dagelijkse leven onder leiding van Maurice Knegtel Roshi, schrijver, filosoof, boeddhistisch priester en geautoriseerd zen meester. De avonden bevatten zen meditatie, individuele begeleiding (dokusan) en zen onderricht. Voor iedereen die de brug wil slaan tussen spirituele beoefening en het dagelijkse leven.

Vanaf 8 maart 2021 starten we een nieuwe Zen Cirkel, die je deels fysiek in het Graalhuis en deels digitaal via Zoom kunt bijwonen. We streven ernaar iedereen aan evenveel fysieke als digitale bijeenkomsten te laten deelnemen en pogen alle deelnemers elkaar in steeds wisselende samenstellingen te laten ontmoeten. In het Graalhuis volgen we de Corona richtlijnen van het RIVM. Om deze opzet mogelijk te maken is het belangrijk dat je je tijdig inschrijft, zodat we een gedegen planning kunnen maken. Je kunt je nu al aanmelden via de Izen website. Je deelname is een feit als je betaling op de rekening van Stichting Izen is bijgeschreven.

Thema van de nieuwe Zen Cirkel is wat op het snijvlak van het hoogst persoonlijke en het universele tot uitdrukking wordt gebracht: ‘De zen van Zen’. Wat wordt door de grote Meesters uit de klassieke tijd van Zen in China tot uitdrukking gebracht en op welke unieke wijze doen ze dat? En hoe druk jij het uit: wat is jouw zen?

Data: maandag 8 maart tot en met 17 mei 2021 (negen bijeenkomsten, niet op 5 april en 26 april). Aanvang 19.30 – 21.30 uur. Kosten: €225,-. Locatie: Het Graalhuis, Nieuwegracht 51, Utrecht. Voor opgave: klik hier.

Zen Weekend Utrecht ‘Tussen zien en doen’ & Jukai  Zaterdag 12 juni en zondag 13 juni 2021, 10.00 uur tot 17.00 uur, in het Graalhuis, Nieuwegracht 51, Utrecht. Onder leiding van Maurice Genko Knegtel Roshi.

Het Sanskriet woord ‘sambodhi’ wordt vaak vertaald met ‘verlichting’, maar ‘ontwaken’ is een betere vertaling. Op ons zen pad ontwaken we tot aspecten van onszelf. Welke aspecten zijn dat? De verschillende verhalen over de Boeddha’s ontwaken tonen ons al verschillende aspecten van onze ware natuur. En als we ons aspecten van ons ware zelf hebben gerealiseerd, hoe leven we die dan voor? Hoe drukken we uit wat we hebben gezien met betrekking tot onszelf? Hoe zetten we ons zicht om in handelen?

Voor opgave: klik hier. Mocht je graag willen deelnemen, maar is het voor jou niet mogelijk om fysiek in het Graalhuis aanwezig te zijn, dan kun je je opgeven voor digitale deelname via Zoom. Neem hiervoor contact op met ons secretariaat. Voor het gehele weekend bedragen de kosten 180 euro.

Aansluitend op het zen weekend in Utrecht vindt vanaf 18.00 uur een Jukai ceremonie plaats. Jukai, of ‘het ontvangen van de zestien Mahayana voornemens’ gaat in essentie terug op de initiatie die de historische Boeddha aan zijn leerlingen gaf, waarmee de aspirant boeddhist zijn of haar leven erkent als het leven van de Boeddha, onze wakkere aanwezigheid. Je bent van harte welkom om deze bijzondere gebeurtenis bij te wonen, maar je dient je daarvoor wel aan te melden via info@izen.nl aangezien het aantal beschikbare plaatsen beperkt is. De ceremonie vindt plaats op zondag 13 juni vanaf 18.00 uur. Digitaal bijwonen is mogelijk in overleg met ons secretariaat.

Zen Cirkel Lelystad Vanaf 12 januari 2021, een dinsdagavond in de veertien dagen van 19.30 – 21.00 uur o.l.v. Ben Claessens Sensei, opvolger van Maurice Knegtel Roshi. Informatie en opgave: klik hier