Zen meditatie

Zen Cirkel Utrecht biedt een volwaardige zen training in je dagelijkse leven onder leiding van Maurice Genko Knegtel Roshi, schrijver, filosoof, boeddhistisch priester en geautoriseerd zen meester. De avonden bevatten zen meditatie (zazen), individuele begeleiding (dokusan) en zen onderricht (teisho). Voor iedereen die de brug wil slaan tussen spirituele beoefening en het dagelijkse leven.

Op maandagavond 18 september 2023 starten we een nieuwe Zen Cirkel. In Dogen Zenji’s Genjo Koan stelt hij dat verlichting niet door beoefening wordt verkregen maar dat ze zich moeiteloos uitdrukt in alles wat we doen. Als dat zo is, waarom zien we dat dan niet? En hoe ga je het zien? En wat betekent het dat verlichting zich uitdrukt in alles wat we doen? In de serie ‘Urgente Fragmenten’ mag deze onbetwiste klassieker van de stichter van ‘onze’ Soto Zen traditie in Japan vanzelfsprekend niet ontbreken!

Data: maandag 18 september tot en met 20 november 2023 (negen bijeenkomsten, niet op 16 oktober). Aanvang 19.30 – 21.30 uur. Kosten: €225,-. Locatie: Het Graalhuis, Nieuwegracht 51, Utrecht. Voor opgave: klik hier. Op maandagavond 27 november vindt in aansluiting op de Zen Cirkel een informele Sangha avond plaats, van 19.00 tot 21.00 uur in het Graalhuis te Utrecht. Iedereen neemt iets lekkers te eten mee.

Stille Zen Zondag & Jukai Ceremonie Utrecht De periode rond 7 december is volgens de Japanse kalender de periode van de Boeddha’s ontwaken, de rohatsu periode. Dit is bij uitstek een periode van stilte, inkeer en bezinning. In deze rohatsu periode organiseert Stichting Izen altijd een dag die we samen in stilte doorbrengen. Naast zit meditatie (zazen) is er gelegenheid voor individuele begeleiding (dokusan) en geeft Maurice Genko Knegtel Roshi anderhalf uur zen onderricht (teisho). Het thema van deze stille zen zondag is ‘Wachter bij de Poort van de Wet’. Het verhaal van de Duitstalige schrijver Franz Kafka ‘Voor de Wet’ gaat over een wachter die voor de Poort van de Wet staat. De Wet is de Weg of de Dharma, ons leven zoals het is en de wachter staat voor alle voorwaarden waaraan we ons vasthouden om niet ons leven te leiden zoals het is: ons ‘ja maar’, ons oordeel over onszelf, ons zelfbeeld, wat ‘men’ vindt, onze angst en onzekerheid. Zij beletten ons te doen wat we hebben te doen. Maar daarvoor is ons leven te kostbaar en onze tijd te kort. Zeker als we beseffen dat de Wet of de Dharma uitsluitend voor ons is bestemd en voor niemand anders!

Aansluitend op deze stille zen zondag is er een Jukai Ceremonie. De Jukai ceremonie behoort tot de oudste ceremonies van het boeddhisme en betekent letterlijk ‘het ontvangen van de zestien Mahayana voornemens’. De ceremonie begint om 18.00 uur en is ook toegankelijk voor geïnteresseerden die niet aan de stille zen zondag deelnemen.

Zondag 10 december 2023, 10.00 uur tot 17.00 uur en Jukai Ceremonie 18.00 tot 19.00 uur, in het Graalhuis,, Nieuwegracht 51 te Utrecht. Kosten €95,- inclusief koffie, thee, vegetarische lunch. Voor opgave: klik hier. Jukai ceremonie is gratis, maar geef je wel op als je komt!

Zen Cirkel Leiden ‘Onze vrouwelijke voorouders in zen Zen gaat vaak over patriarchen en mannelijke beoefenaars. Echter, in de loop van de eeuwen zijn er ook veel vrouwelijke beoefenaars geweest: matriarchen en vrouwelijke zenleraren. Behalve in kloosters beoefenden veel vrouwen – vaak noodgedwongen – in het dagelijks leven, te midden van gezins- en familie beslommeringen; ook zijn er vrouwelijk zenmeesters geweest die een eigen bedrijf hadden, ZZP-er waren. Hoe herkenbaar is dat wel niet voor ons, beoefenaars in de 21e eeuw met een praktijk in het dagelijks leven! We hoeven het wiel niet uit te vinden, maar hebben naast ‘grootvaders’ ook ‘grootmoeders’ die ons inspiratie kunnen bieden op onze weg.

Per bijeenkomst duiken we in het leven van een van de vrouwelijke voorouders. Daarnaast onderzoeken we wat haar geschiedenis en onderricht kan betekenen voor ons eigen dagelijks leven. Wil je hier meer van weten, dan ben je van harte welkom. Je kunt je per keer opgeven, maar wel graag enige tijd van tevoren in verband met ruimte en planning.

Data bijeenkomsten: zondag 24 september, 29 oktober en 26 november 2023 Tijd: 14.15 – 16.15 uur. Plaats: Leiden, bij station Lammenschans (adres volgt na opgave). Kosten op basis van dana (donatie).

Begeleider: Ineke Konin Vogel Sensei, Dharma-opvolger van Maurice Genko Knegtel Roshi Voor meer informatie en opgave kun je contact opnemen met Ineke Vogel. Telefoonnummer: 06 3843 3863. Mail: inekevogel777@gmail.com