Zen meditatie

Zen Cirkel Utrecht biedt een volwaardige zen training in je dagelijkse leven onder leiding van Maurice Genko Knegtel Roshi, schrijver, filosoof, boeddhistisch priester en geautoriseerd zen meester. De avonden bevatten zen meditatie, individuele begeleiding (dokusan) en zen onderricht. Voor iedereen die de brug wil slaan tussen spirituele beoefening en het dagelijkse leven.

Op maandagavond 6 maart 2023 starten we een nieuwe Zen Cirkel. Thema is: Zen Meester Linji, leven vanuit de schittering van het mysterie. Ik ken geen Meester die in zijn of haar onderricht het Grote Mysterie van Leven en Dood zo precies, zo concreet en zo glashelder heeft uitgedrukt als Linji Yixuan Huizhao (overleden 866). In zijn onderricht stelde hij niet de Boeddha maar de mens (Chinees: jen) centraal en deze ‘mens zonder rang of stand’ is bij uitstek de plek waar het goddelijke zich manifesteert. Linji brengt ons de zen praktijk het dichtst nabij: ‘Het is deze mens, die slaapt als hij moe is en eet als hij honger heeft’. Zijn onderricht is een must voor een ieder die het sacrale in zijn of haar leven een plaats wil geven!

Data: maandag 6 maart tot en met 15 mei 2023 (negen bijeenkomsten, niet op 10 april, 1 mei). Aanvang 19.30 – 21.30 uur. Kosten: €225,-. Locatie: Het Graalhuis, Nieuwegracht 51, Utrecht. Voor opgave: klik hier.

Transmissieweekend Ineke Konin Vogel Utrecht Zaterdag 10 juni en zondag 11 juni 2023, in het Graalhuis, te Utrecht. Onder leiding van Maurice Genko Knegtel Roshi, met stilte meditatie, gelegenheid tot individuele begeleiding (dokusan) en teisho (onderricht) in de middagen.

Tijdens dit weekend krijgt Ineke Konin Vogel Dharma-transmissie van Maurice Genko Knegtel Roshi en wordt daarmee zijn eerste vrouwelijke opvolger in de Soto-Zen traditie van Taizan Maezumi Roshi. Op beide avonden vindt een transmissie ceremonie plaatst en een publieke comming-out op zondagavond 19.00 uur. Thema van dit weekend wordt later op deze website bekend gemaakt.

Zaterdag 10 juni, 13.00 uur tot 19.30 uur en zondag 11 juni, 10.00 tot 19.30 uur, in het Graalhuis,, Nieuwegracht 51 te Utrecht. Kosten gehele weekend: 190 euro, kosten voor een dag: 100 euro, inclusief koffie, thee, vegetarische lunch (zondag) en avondmaaltijd. Voor opgave: klik hier.

Zen Cirkel Leiden ‘Onze vrouwelijke voorouders in zen Zondag 19 februari, 19 maart, 23 april en 21 mei 2023, van 14.15 – 16.15 uur, Kapteynstraat 63, Leiden. Onder leiding van Ineke Vogel.

Zen gaat vaak over patriarchen en mannelijke beoefenaars. Echter, in de loop van de eeuwen zijn er ook veel vrouwelijke beoefenaars geweest: matriarchen en vrouwelijke zenleraren. Daarnaast zijn er allerlei geschiedenissen van vrouwen die beoefenden in het dagelijks leven, te midden van de gezins- en familiebeslommeringen; of die een eigen bedrijf hadden, ZZP-er waren. Hoe herkenbaar is dat wel niet voor ons, beoefenaars in de 21e eeuw met een praktijk in het dagelijks leven! We hoeven het wiel niet uit te vinden, maar hebben naast onze ‘grootvaders’ ook ‘grootmoeders’ die ons inspiratie kunnen bieden op onze weg.

Wil je hier meer meer van weten, dan ben je welkom bij Onze Vrouwelijke Voorouders in Zen.

Voor meer informatie en opgave kun je contact opnemen met Ineke Vogel. Je kunt je per keer opgeven, maar wel graag enige tijd van tevoren in verband met ruimte en planning. Telefoonnummer/app: 06 3843 3863 Mail: inekevogel777@gmail.com.

Er worden geen kosten gerekend, maar er is de mogelijkheid tot dana, donatie. Ineke Vogel is formeel leerling van Genko Roshi en is tevens door hem tot Shuke (thuisloze) gewijd.