Zen meditatie

De Zen Cirkel Utrecht biedt een volwaardige zen training in je dagelijkse leven onder leiding van Maurice Genko Knegtel Roshi, schrijver, filosoof, boeddhistisch priester en geautoriseerd zen meester. De avonden bevatten zen meditatie (zazen), individuele begeleiding (dokusan) en zen onderricht (teisho). Voor iedereen die de brug wil slaan tussen spirituele beoefening en het dagelijkse leven.

Op maandagavond 4 maart 2024 starten we een nieuwe Zen Cirkel. Thema van deze experimentele Zen Cirkel is: Sangha, het derde juweel. De Sangha, de boeddhistische gemeenschap, is het derde juweel van het boeddhisme, naast de Boeddha en de Dharma (de leer). Mijn geestelijke grootvader Maezumi Roshi zei bij verschillende gelegenheden: ‘In de eerste vijfhonderd jaar na de Boeddha’s overlijden staat de Boeddha zelf centraal. In de duizend jaar daarna, de Dharma, zijn onderricht. In onze tijd, maar zeker ook in onze cultuur, staat de Sangha centraal, de gemeenschap.’ Welke betekenis kunnen we geven aan Sangha, de gemeenschap? Welke betekenis heeft gemeenschap gezien vanuit onze beoefening? In welk opzicht staat Sangha centraal in onze beoefening in de 21e eeuw in het Westen? En zou de boeddhistische gemeenschap ons kunnen inspireren anders te denken over gemeenschap en te denken aan andere vormen van gemeenschap in het Westen? Voorwaar, dit is een experimentele Zen Cirkel!

Data: maandag 4 maart tot en met 13 mei 2024 (negen bijeenkomsten, niet op 1 april en 29 april). Aanvang 19.30 – 21.30 uur. Kosten: €225,-. Locatie: Het Graalhuis, Nieuwegracht 51, Utrecht. Voor opgave: klik hier. Op maandagavond 27 mei vindt in aansluiting op de Zen Cirkel een informele Sangha avond plaats, van 19.00 tot 21.00 uur in het Graalhuis te Utrecht. We delen ons eten met elkaar.

Zen en Systemisch Werken Utrecht Incarneren is het steeds meer in het licht laten treden van mijn diep ingesleten patronen (samskara), het aannemen van en buigen voor wie ik feitelijk ben, mijn patronen toe-eigenen en belichamen en tenslotte, als ik me mijn patroon andermaal gewaar ben, mezelf de vrijheid gunnen het patroon in dienst te stellen van de ander en mijn individuele leven als instrument leiden. Aldus leeft de bodhisattva. Systemisch Werken is hiertoe een uitermate effectief hulpmiddel (upaya).
Dit telkens weer in het licht laten treden van mijn patronen, het buigen, toe-eigenen en het functionele gebruik van mijn patronen als een antwoord op de situatie, is concreet wat ik ‘het afdalen van de berg‘ noem. Aldus beantwoord ik mijn lot. Zo leef ik concreet de vrijheid die ik wezenlijk ben en die ik mezelf telkens weer in herinnering breng als ik zit in zazen. Zo krijgt de Boeddha handen en voeten en kan hij zich steeds vrijer bewegen in de relatieve wereld. Dit noemen we de bodhisattva.
We werken in dit weekend met jouw onbeperkte aanwezigheid en de beperkingen van jouw vlees.

Wibe Veenbaas heeft Phoenix, het centrum voor persoonlijke ontwikkeling in Utrecht, opgericht en is een authoriteit op het gebied van Systemisch Werken.
Maurice Genko Knegtel Roshi is een gekwalificeerd Zen Meester in de Japanse Soto Zen traditie en leraar van de Integrale Zen gemeenschap in Utrecht, die zich ten doel stelt de boeddhistische praktijk te leven in de wereld.
Beiden delen ze een voorliefde voor het ambachtelijk werken en het resoneren van het juiste woord.

Zaterdag 8 juni en zondag 9 juni 2024, 10.00 uur tot 18.00 uur, in het Graalhuis,, Nieuwegracht 51 te Utrecht. Kosten €250,- inclusief koffie, thee, vegetarische lunch. In verband met het verwachte grote aantal belangstellenden is dit weekend alleen toegankelijk op basis van persoonlijke uitnodiging!

Zen Cirkel Leiden Onze vrouwelijke voorouders in zen Zen gaat vaak over patriarchen en mannelijke beoefenaars. Echter, in de loop van de eeuwen zijn er ook veel vrouwelijke beoefenaars geweest: matriarchen en vrouwelijke zenleraren. Behalve in kloosters beoefenden veel vrouwen – vaak noodgedwongen – in het dagelijks leven, te midden van gezins- en familie beslommeringen; ook zijn er vrouwelijk zenmeesters geweest die een eigen bedrijf hadden, ZZP-er waren. Hoe herkenbaar is dat wel niet voor ons, beoefenaars in de 21e eeuw met een praktijk in het dagelijks leven! We hoeven het wiel niet uit te vinden, maar hebben naast ‘grootvaders’ ook ‘grootmoeders’ die ons inspiratie kunnen bieden op onze weg.

Per bijeenkomst duiken we in het leven van een van de vrouwelijke voorouders. Daarnaast onderzoeken we wat haar geschiedenis en onderricht kan betekenen voor ons eigen dagelijks leven. Wil je hier meer van weten, dan ben je van harte welkom. Je kunt je per keer opgeven, maar wel graag enige tijd van tevoren in verband met ruimte en planning.

Data bijeenkomsten: 18 februari, 17 maart, 21 april, 26 mei 2024. Tijd: 14.15 – 16.15 uur. Plaats: Leiden, bij station Lammenschans (adres volgt na opgave). Kosten op basis van dana (donatie).

Begeleider: Ineke Konin Vogel Sensei, Dharma-opvolger van Maurice Genko Knegtel Roshi Voor meer informatie en opgave kun je contact opnemen met Ineke Vogel. Telefoonnummer: 06 3843 3863. Mail: inekevogel777@gmail.com