Zen meditatie

Zen Cirkel Utrecht biedt een volwaardige zen training in je dagelijkse leven onder leiding van Maurice Knegtel Roshi, schrijver, filosoof, boeddhistisch priester en geautoriseerd zen meester. De avonden bevatten zen meditatie, individuele begeleiding (dokusan) en zen onderricht. Voor iedereen die de brug wil slaan tussen spirituele beoefening en het dagelijkse leven. Het maximum aantal deelnemers voor het Graalhuis bedraagt 20, dus als je erbij wilt zijn, wacht dan niet te lang met jezelf in te schrijven!

Data: maandag 9 maart tot en met 25 mei 2020 (negen bijeenkomsten, niet op 13 april, 27 april en 4 mei). Aanvang 19.30 – 21.30 uur. Kosten: €225,-, inclusief koffie en thee. Locatie: Het Graalhuis, Nieuwegracht 51, Utrecht. Voor opgave: klik hier.

Transmissieweekend Ben Claessens Utrecht In de eerste week van december 2019 ontvangt Ben Claessens Dharmatransmissie (Shiho) van Maurice Genko Knegtel Roshi. In dit kader is er naast de stille zen zondag een extra zen zaterdag geprogrammeerd. Er wordt zen meditatie beoefend, er is gelegenheid voor dokusan met Maurice Genko Knegtel Roshi en Ben Claessens zal een teisho geven. ’s Avonds is de eerste van de twee Shiho ceremonies, de Denkai ceremonie, waarin Ben Claessens wordt bekrachtigd als priester in de zen boeddhistische traditie. Voor deze dag geldt een maximum aantal deelnemers van 20 personen.

Zaterdag 7 december 2019, Graalhuis, Nieuwegracht 51, Utrecht. Aanvang 13.30 uur, tot 20.00 uur. Kosten € 45,-, inclusief koffie, thee en diner. Let op! Transmissiezaterdag is vol! Je kunt je nog inschrijven voor de zondag of voor de wachtlijst van deze zaterdag. Voor opgave: klik hier.

Stille zen zondag Utrecht In deze tijd van inkeer en in wat de Japanners de Rohatsu periode noemen, de tijd rond de Boeddha’s ontwaken, is het passend een dag door te brengen in stille aanwezigheid. Er wordt intensief zen meditatie beoefend, er is gelegenheid voor individuele begeleiding (dokusan) en Maurice Knegtel Roshi geeft in de middag een uur zen onderricht. Ook wordt er een korte boeddhistische dienst gehouden. De stille zen zondag is ook toegankelijk voor cursisten die niet de Zen Cirkel volgen. De dag wordt gevolgd door de Denbo ceremonie, ofwel ‘Het ontvangen van de Dharma’. Dit is de tweede ceremonie en gelijk de laatste activiteit van de transmissieweek van Ben Claessens. In de Denbo ceremonie ontvangt Ben Claessens de bekrachtiging als leraar en patriarch in de Soto zen traditie van Maezumi Roshi. Deelname is in verband met het aantal beschikbare plaatsen alleen mogelijk voor wie ook een de stille zen zondag deelneemt en is gesteld op een maximum van 20 persoenen.

Zondag 8 december 2019, Graalhuis, Nieuwegracht 51, Utrecht. Aanvang 9.00 uur, tot 20.00 uur. Kosten € 90,-, inclusief koffie, thee en lunch. Voor opgave: klik hier.

Zen Cirkel Lelystad Vanaf 3 september 2019, elke dinsdagavond van 19.30 – 21.00 uur en op woensdagavond eens in de twee weken van 20.30 – 22.00 uur, o.l.v. Eerwaarde Ben Claessens, leerling van Maurice Knegtel Roshi. Informatie en opgave: klik hier

Zen Workshop Lelystad Twee keer per jaar geeft Maurice Knegtel Roshi een workshop voor de Zen Cirkel Lelystad. Thema van deze workshop is ‘humor’.

Zaterdag 2 november 2019, 13.00 – 17.00 uur, Hofstede 100, Lelystad. Kosten: € 45,- . Voor opgave: klik hier