Zen meditatie

Zen Cirkel Utrecht biedt een volwaardige zen training in je dagelijkse leven onder leiding van Maurice Genko Knegtel Roshi, schrijver, filosoof, boeddhistisch priester en geautoriseerd zen meester. De avonden bevatten zen meditatie, individuele begeleiding (dokusan) en zen onderricht. Voor iedereen die de brug wil slaan tussen spirituele beoefening en het dagelijkse leven.

In zen gaat het telkens over hetzelfde. Maar het gaat telkens over hetzelfde op een andere wijze. En de opeenvolging van de verschillende wijzen vindt plaats volgens een natuurlijke orde. In dit fascinerende proces schuilt een indrukwekkende schoonheid. Wat beweegt dit proces en wat tonen ons de verscheidene fasen?

Op 20 september 2021 starten we de nieuwe Zen Cirkel die, als de 1,5 m conditie in Nederland wordt losgelaten, je als vanouds weer geheel fysiek kunt bijwonen. Echter, we blijven de mogelijkheid van deelname via Zoom aanbieden voor wie niet fysiek aanwezig kan zijn. Mocht de 1,5 m conditie bij aanvang van de Zen Cirkel nog gelden, dan hanteren we de hybride vorm waarin je deels fysiek in het Graalhuis en deels digitaal via Zoom deelneemt. We streven er dan naar iedereen aan evenveel fysieke als digitale bijeenkomsten te laten deelnemen en pogen alle deelnemers elkaar in steeds wisselende samenstellingen te laten ontmoeten. Om deze opzet mogelijk te maken is het belangrijk dat je je tijdig inschrijft, zodat we een gedegen planning kunnen maken. Je deelname is een feit als je betaling op de rekening van Stichting Izen is bijgeschreven.

Data: maandag 20 september tot en met 22 november 2021 (negen bijeenkomsten, niet op 18 oktober). Aanvang 19.30 – 21.30 uur. Kosten: €225,-. Locatie: Het Graalhuis, Nieuwegracht 51, Utrecht. Voor opgave: klik hier.

Zen stilte weekend & transmissieweekend Gertjan Mulder Utrecht  Zaterdag 11 december, 13.00 uur tot 19.30 uur en en zondag 12 december 2021, 10.00 uur tot 20.30 uur, in het Graalhuis, Nieuwegracht 51, Utrecht. Onder leiding van Maurice Genko Knegtel Roshi. Met zen meditatie, individuele begeleiding (dokusan) en op zaterdag onderricht (teisho) van Gertjan Mulder en op zondag teisho van Genko Roshi

De periode rond 7 december is volgens de Japanse kalender de periode van de Boeddha’s verlichting, de rohatsu periode. Dit is bij uitstek een periode van stilte, inkeer en bezinning. In de rohatsu periode organiseert Stichting Izen altijd een zen stilte weekend. Dat doen we ook dit jaar weer, maar het is wel een stilte weekend met een gouden randje. In dit zen stilte weekend ontvangt Gertjan Mulder van Genko Roshi Shiho of Dharmatransmissie. Op zaterdagavond ontvangt Gertjan Mulder zijn priesterwijding tijdens de Denkai ceremonie en op zondagavond zijn leraarswijding tijdens de Denbo ceremonie. Beide ceremonies zijn ‘geheim’ en dus niet zichtbaar voor de deelnemers, maar op zondagavond wordt er wel een deel van beide ceremonies publiekelijk ‘overgedaan’.

Voor opgave: klik hier. Je kunt je of voor de zaterdag inschrijven, of voor de zondag, of voor het gehele weekend. Kosten bedragen 90 euro per dag of 180 euro voor het gehele weekend, inclusief koffie, thee en een eenvoudige maaltijd. Je deelname is een feit als je betaling op de rekening van Stichting Izen is bijgeschreven.

Zen Cirkel Leiden ‘Onze vrouwelijke voorouders van zen Zondag 26 september, 31 oktober en 28 november, van 14.00 – 15.30 uur, Kapteynstraat 63, Leiden. Onder leiding van Ineke Vogel.

In zen hebben we het vaak over patriarchen en mannelijke beoefenaars. Echter, in de loop van de eeuwen zijn er ook matriarchen en veel vrouwelijke beoefenaars geweest. Door de verhalen van onze vrouwelijke voorgangers te leren kennen kan ons beeld van onze zoektocht naar ontwaken verbreden. Hun situaties, problemen en zoektochten zijn vaak heel herkenbaar. Juist aan ons, beoefenaars in de 21e eeuw met een praktijk in het dagelijks leven, hebben ze veel te bieden!

Er worden geen kosten gerekend, maar er is de mogelijkheid tot dana, donatie. Ineke Vogel is formeel leerling van Genko Roshi en is tevens door hem tot Shuke (thuisloze) gewijd. Opgave bij: Ineke Vogel, 06 3843 3863.