Zen meditatie

 

Zen Cirkel Utrecht biedt een volwaardige zen training in je dagelijkse leven onder leiding van Maurice Knegtel Sensei, schrijver, filosoof, boeddhistisch priester en geautoriseerd zen leraar. De avonden bevatten zen meditatie, individuele begeleiding en zen onderricht. Voor iedereen die de brug wil slaan tussen spirituele beoefening en het dagelijkse leven.

Data: maandag 12 maart t/m 28 mei 2018 (negen bijeenkomsten, niet op 2 april, 30 april en 21 mei). Aanvang 19.30 – 21.30 uur. Kosten: €225,-, inclusief koffie en thee. Let op! Nieuwe locatie: Graalhuis, Nieuwegracht 51, Utrecht. Voor onze nieuwe locatie: klik hier. Voor opgave: klik hier.

 

Studie Zen Zondag Utrecht Deze zondag is speciaal gewijd aan studie rond een bepaalde thematiek. Er wordt echter ook gemediteerd en er is gelegenheid tot daisan, individuele begeleiding. Het thema van deze studie zen zondag is de ontwikkeling van het boeddhisme na het overlijden van de historische Boeddha Shakyamuni. Er ontstonden achttien verschillende boeddhistische scholen en een controverse over wat de Boeddha nu eigenlijk had onderwezen. Uit die controverse ontstond een belangrijk en geheel nieuw voertuig: het Mahayana Boeddhisme. Bij het ontstaan en de ontwikkeling van dit nieuwe voertuig zullen we ook uitgebreid stilstaan.

Zondag 17 juni 2018, Graalhuis, Nieuwegracht 51, Utrecht. Aanvang 9.00 uur, tot 17.00 uur. Kosten € 90,-, inclusief koffie en thee. Deelnemers dienen zelf voor hun lunch te zorgen. Voor opgave: klik hier.

Stille Zen Zondag Utrecht In deze tijd van inkeer en in wat de Japanners de Rohatsu periode noemen, de tijd rond de Boeddha’s ontwaken, is het passend een dag door te brengen in stille aanwezigheid. Er wordt intensief zen meditatie beoefend, er is gelegenheid voor individuele begeleiding (daisan) en Maurice Knegtel Sensei geeft in de middag een uur zen onderricht. Ook wordt er een korte boeddhistische dienst gehouden. Thema wordt in de loop van 2018 bekend gemaakt.

Zondag 16 december 2018, Graalhuis, Nieuwegracht 51, Utrecht. Aanvang 9.00, tot 17.00 uur. Kosten: € 90,- , inclusief koffie en thee. Deelnemers dienen zelf voor hun lunch te zorgen. Voor opgave: klik hier


Zen Cirkel Lelystad
Vanaf 8 januari 2018, elke dinsdagavond van 19.30 – 21.00 uur en op woensdagavond eens in de twee weken van 20.30 – 22.00 uur, o.l.v. Eerwaarde Ben Claessens, leerling van Maurice Knegtel Sensei. Informatie en opgave: klik hier

Zen Workshop Lelystad Twee keer per jaar geeft Maurice Knegtel Sensei een workshop voor de Zen Cirkel Lelystad. Op zaterdag 2 juni zullen we het in de workshop hebben over bodhicitta, ‘het verlangen naar ontwaken’. Misschien nog belangrijker dan het ontwaken (sambodhi) zelf, is ons verlangen om te ontwaken. Immers, het is dit verlangen dat ons op weg zet en gaande houdt, door alle fasen van ons proces heen. Voor sommigen is dit verlangen duidelijk gearticuleerd. Voor anderen is het eerder een onbestemde intuitie, dan een wel omschreven drijfveer. Wat beweegt jou op je spirituele pad? En hoe werkt dit verlangen door in je beoefening en je dagelijkse handelen?

Zaterdag 2 juni 2018, 13.00 – 17.00 uur, Hofstede 100, Lelystad. Kosten: € 45,- . Voor opgave: klik hier