Wat speelt er onder het priesterkleed?

De onderstaande kwestie uit de Denkoroku, De Transmissie van het Licht, wijst ondubbelzinnig op de essentie van Zen. Mijn leven is niet onderscheiden van de wereld en de situatie waarin het zich bevindt. De gehele werkelijkheid komt samen en werkt op slechts een enkele plek: onder het priesterkleed. In onze woorden, onder de spijkerbroek, het T-shirt of het zomerjurkje. De vraag is dan, wat speelt zich daar af, op die plek, waar de werkelijkheid werkt? Lees de kwestie van Liangshan Yuanguan.

Kwestie 43. Liangshan Yuanguan (data onbekend)

De twee-enveertigste Patriarch was Priester Liangshan. Hij studeerde met Tongan de Laatste en bediende hem. Tongan vroeg hem: ‘Wat speelt er onder het priesterkleed (de okergele kesa)?’ De Meester wist geen antwoord. Tongan zei: ‘Als je de Weg van de Boeddha bestudeert en je hebt deze staat nog niet bereikt, dan is dat buitengewoon pijnlijk. Stel de vraag aan mij.’ De Meester vroeg: ‘Wat speelt er onder het priesterkleed?’ Tongan antwoordde: ‘Intimiteit.’ De meester was volledig ontwaakt.

Intimiteit is alles wat er is. Ze beweegt ons op en neer en van de ene kant naar de andere. Ze beweegt ons en het is dat wat we aanraken en waardoor we worden aangeraakt. Op basis van onze aangeboren intimiteit met alles en allen, zijn we fundamenteel vrij, oorspronkelijk bevrijd. In welke situatie ons leven ook verkeert, als we teruggaan naar onze oorspronkelijke intimiteit met wat zich aan ons voordoet, is er geen probleem. Je bent de koude. Je bent de hitte. Je bent verwarring, en angst, en verdriet, en pijn, en jaloesie, en potsierlijk egocentrisme. Je bent geboorte, ziekte, ouderdom en dood. Jouw leven is daar niet van gescheiden. En juist omdat je dat ondeelbaar bent, ben je vrij van geboorte, ziekte, ouderdom en dood. En vrij van verwarring, angst, verdriet en jalousie. Want wat speelt er in jouw leven? Niets dan intimiteit en het beweegt je op en neer en van de ene kant naar de andere.

Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.