Izen gaat verhuizen… Onze allerlaatste Zen zondag in Lazuli en Izen intensive 2018

Tot onze grote spijt verlaten we Lazuli aan de Oudegracht 243 a/d werf per 31 december 2017. De geschiedenis van Izen (met cursussen zoals Praktische Spiritualiteit, de Zen Cirkel, lezingen, boekpresentaties, Zen Weekends en Zen Zondagen) is met die van Lazuli verbonden als twee intiem verstrengelde twijgen. We zijn tegelijkertijd begonnen en zijn samen opgegroeid. Vandaar dat we afscheid nemen van Lazuli, en met name van haar bevlogen eigenaren Irma en Jan, met pijn in het hart. Met vreugde echter verhuizen we naar het Graalhuis in Utrecht, een blok verder dan Lazuli, aan de Nieuwegracht 51. Maar daarover later meer. Eerst nemen we afscheid van onze dierbare plek op onze aller, allerlaatste zen activiteit in Lazuli, de Stille Zen zondag op 17 december 2017 aanstaande. Thema van deze zen zondag is Shoji, ofwel, geheel in lijn met deze adventweken van geboorte en dood, de korte tekst ‘Geboorte en dood’ van de Japanse zen meester Dogen Zenji. Ze is de kroon op onze serie maandagavonden over Dogens Uji, ‘Zijn Tijd’. Vier met ons de allerlaatste zen zondag in Lazuli op 17 december 2017, Oudegracht 243 a/d werf, Utrecht. Aanvang 9.00, tot 17.00 uur. Voor meer informatie en opgave, klik hier.

Zoals iedere winter, houden we van 17 tot en met 21 januari 2018 weer een retraite in de bossen van Eerbeek. De doelstelling van Izen (Integrale zen) is om zen midden in het dagelijkse leven te beoefenen. Deze Intensive biedt je handvatten om dit doel te realiseren. Het aantal deelnemers is beperkt tot 25. Ervaring met meditatie of lichaamswerk is niet vereist. De kosten zijn 630 euro.

Dit jaar organiseren we een meer ‘klassieke’ zen retraite. De combinatie van zen meditatie en lichaamswerk, die de deelnemer aan onze retraite van ons gewend is, is niet geheel uit het dagprogramma verdwenen, maar het accent ligt in deze intensive meer op de stilte en de stilte meditatie, op de vrijdag en zondag afgewisseld met verschillende velden van onderzoek en verdieping. Deelnemers krijgen desgewenst individuele begeleiding in het werken met persoonlijke of spirituele vragen. Iedere avond gaan we in op een tekst uit de zen boeddhistische traditie. Deelnemers merken dat ze in deze vier dagen vrijer worden en dichter bij zichzelf komen. Dit helpt om ook in dagelijkse situaties verdieping en beweging te brengen.

De Intensive staat onder leiding van Maurice Knegtel Sensei. Hij wordt begeleid door Eerwaarde Ben Claessens en energetisch lichaamswerker Lisette Holst. Voor meer informatie en opgave, klik hier.

Vertaling Tenzo Kyokun online en meer…

Geplaatst door op 22:22 in Nieuws | 0 reacties

Lees onder ‘Boeken’ de klassieke tekst van Zenmeester Dogen, de Tenzo Kyokun, of ‘De aanwijzingen voor de kok’, in een vloeiende, eigentijdse Nederlandse vertaling van Maurice Knegtel en Gertjan Mulder. Vertaald voor het zen weekend in de zomer van 2014 en nu online te vinden op deze website als een toegift onder de publicaties van Maurice Knegtel (kijk onder ‘Boeken’). En lees het indringende persoonlijke verslag van Ben Claessens, deelnemer aan de Izen intensive in 2015, op de pagina ‘Izen...

lees verder

Maurice Knegtel over zijn nieuwe boek in OBA Live

Geplaatst door op 20:55 in Nieuws | 0 reacties

Op dinsdag 4 november jongsleden sprak Maurice Knegtel in het BOS radio programma OBA live, live uitgezonden vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam over zijn in oktober gepubliceerde nieuwe boek Het Laatste woord van Zen. Beluister deze radio uitzending hier.

lees verder