Zen Cirkel Utrecht: Myste en ethos, hoe te handelen in de wereld vanuit eenheid?

Zen is een mystieke traditie binnen het boeddhisme. De Zen beoefenaar onderzoekt zichzelf en leeft steeds meer vanuit de intimiteit, het feit dat niets is gescheiden van de eigen aanwezigheid. De Zen student is daarmee een myste, ‘iemand die de ogen en lippen sluit’ en handelt vanuit eenheid. Maar hoe ziet dit handelen vanuit eenheid er in het dagelijkse leven uit? Wat is de ethos van de myste?

De nieuwe Zen Cirkel begint op maandag 7 maart en loopt door tot en met 16 mei 2022 (negen bijeenkomsten, niet op 18 april en 2 mei), in het Graalhuis, Nieuwegracht 51, Utrecht. De Zen Cirkel wordt geleid door Maurice Genko Knegtel Roshi en biedt een volwaardige zen training in het dagelijkse leven. Aanvang van de avonden 19.30, tot 21.30 uur. Kosten: 225 euro. Voor meer informatie en opgave, klik hier.


Vertaling Tenzo Kyokun online en meer…

Geplaatst door op 22:22 in Nieuws | 0 reacties

Lees onder ‘Boeken’ de klassieke tekst van Zenmeester Dogen, de Tenzo Kyokun, of ‘De aanwijzingen voor de kok’, in een vloeiende, eigentijdse Nederlandse vertaling van Maurice Knegtel en Gertjan Mulder. Vertaald voor het zen weekend in de zomer van 2014 en nu online te vinden op deze website als een toegift onder de publicaties van Maurice Knegtel (kijk onder ‘Boeken’). En lees het indringende persoonlijke verslag van Ben Claessens, deelnemer aan de Izen intensive in 2015, op de pagina ‘Izen...

lees verder

Maurice Knegtel over zijn nieuwe boek in OBA Live

Geplaatst door op 20:55 in Nieuws | 0 reacties

Op dinsdag 4 november jongsleden sprak Maurice Knegtel in het BOS radio programma OBA live, live uitgezonden vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam over zijn in oktober gepubliceerde nieuwe boek Het Laatste woord van Zen. Beluister deze radio uitzending hier.

lees verder