Een nieuwe, experimentele Zen Cirkel begint in Utrecht!

Op maandagavond 4 maart 2024 starten we een nieuwe Zen Cirkel. Thema van deze experimentele Zen Cirkel is: Sangha, het derde juweel. De Sangha, de boeddhistische gemeenschap, is het derde juweel van het boeddhisme, naast de Boeddha en de Dharma (de leer). Mijn geestelijke grootvader Maezumi Roshi zei bij verschillende gelegenheden: ‘In de eerste vijfhonderd jaar na de Boeddha’s overlijden staat de Boeddha zelf centraal. In de duizend jaar daarna, de Dharma, zijn onderricht. In onze tijd, maar zeker ook in onze cultuur, staat de Sangha centraal, de gemeenschap.’ Welke betekenis kunnen we geven aan Sangha, de gemeenschap? Welke betekenis heeft gemeenschap gezien vanuit onze beoefening? In welk opzicht staat Sangha centraal in onze beoefening in de 21e eeuw in het Westen? En zou de boeddhistische gemeenschap ons kunnen inspireren anders te denken over gemeenschap en te denken aan andere vormen van gemeenschap in het Westen? Voorwaar, dit is een experimentele Zen Cirkel!

Data: maandag 4 maart tot en met 13 mei 2024 (negen bijeenkomsten, niet op 1 april en 29 april). Aanvang 19.30 – 21.30 uur. Kosten: €225,-. Locatie: Het Graalhuis, Nieuwegracht 51, Utrecht. Voor opgave: klik hier.

Vertaling Tenzo Kyokun online en meer…

Geplaatst door op 22:22 in Nieuws | 0 reacties

Lees onder ‘Boeken’ de klassieke tekst van Zenmeester Dogen, de Tenzo Kyokun, of ‘De aanwijzingen voor de kok’, in een vloeiende, eigentijdse Nederlandse vertaling van Maurice Knegtel en Gertjan Mulder. Vertaald voor het zen weekend in de zomer van 2014 en nu online te vinden op deze website als een toegift onder de publicaties van Maurice Knegtel (kijk onder ‘Boeken’). En lees het indringende persoonlijke verslag van Ben Claessens, deelnemer aan de Izen intensive in 2015, op de pagina ‘Izen...

lees verder

Maurice Knegtel over zijn nieuwe boek in OBA Live

Geplaatst door op 20:55 in Nieuws | 0 reacties

Op dinsdag 4 november jongsleden sprak Maurice Knegtel in het BOS radio programma OBA live, live uitgezonden vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam over zijn in oktober gepubliceerde nieuwe boek Het Laatste woord van Zen. Beluister deze radio uitzending hier.

lees verder