Een nieuwe Zen Cirkel begint: Linji, leven vanuit de schittering van het mysterie

Ik ken geen Meester die in zijn of haar onderricht het Grote Mysterie van Leven en Dood zo precies, zo concreet en zo glashelder heeft uitgedrukt als Linji Yixuan Huizhao (overleden 866). In zijn onderricht stelde hij niet de Boeddha maar de mens (Chinees: jen) centraal en deze ‘mens zonder rang of stand’ is bij uitstek de plek waar het goddelijke zich manifesteert. Linji brengt ons de zen praktijk het dichtst nabij: ‘Het is deze mens, die slaapt als hij moe is en eet als hij honger heeft’. Zijn onderricht is een must voor een ieder die het sacrale in zijn of haar leven een plaats wil geven!

Op 6 maart 2023 starten we een nieuwe Zen Cirkel. De Zen Cirkel biedt een volwaardige zen training in het dagelijkse leven, onder leiding van Maurice Genko Knegtel Roshi, met zen meditatie, individuele begeleiding (dokusan) en onderricht. Van maandag 6 maart tot en met 15 mei 2023 (negen bijeenkomsten, niet op 10 april en 1 mei), in het Graalhuis, Nieuwegracht 51, Utrecht. Aanvang 19.30, tot 21.30 uur. Kosten: 225 euro. Voor meer informatie en opgave, klik hier.

Vertaling Tenzo Kyokun online en meer…

Geplaatst door op 22:22 in Nieuws | 0 reacties

Lees onder ‘Boeken’ de klassieke tekst van Zenmeester Dogen, de Tenzo Kyokun, of ‘De aanwijzingen voor de kok’, in een vloeiende, eigentijdse Nederlandse vertaling van Maurice Knegtel en Gertjan Mulder. Vertaald voor het zen weekend in de zomer van 2014 en nu online te vinden op deze website als een toegift onder de publicaties van Maurice Knegtel (kijk onder ‘Boeken’). En lees het indringende persoonlijke verslag van Ben Claessens, deelnemer aan de Izen intensive in 2015, op de pagina ‘Izen...

lees verder

Maurice Knegtel over zijn nieuwe boek in OBA Live

Geplaatst door op 20:55 in Nieuws | 0 reacties

Op dinsdag 4 november jongsleden sprak Maurice Knegtel in het BOS radio programma OBA live, live uitgezonden vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam over zijn in oktober gepubliceerde nieuwe boek Het Laatste woord van Zen. Beluister deze radio uitzending hier.

lees verder