Dit jaar bestaat Stichting Izen (Integrale Zen) 10 jaar. In die 10 jaar hebben we steeds dezelfde zaak gediend: jouw dagelijkse leven, precies zoals je het leidt, dat is de beoefening. Deze beoefening hebben we in de afgelopen 10 jaren verdiept en onderhouden middels cursussen Praktische Spiritualiteit in onder andere Utrecht, Arnhem en Rotterdam, de Izen intensive in Eerbeek (in beide werden meditatie en lichaamswerk gecombineerd), in zen weekends en workshops en niet in de laatste plaats in de Zen Cirkel in Utrecht.

De Zen Cirkel in Utrecht biedt een volwaardige zen training in de wereld, dit wil zeggen, op jouw werkplek, binnen je relaties, met je maatschappelijke verantwoordelijkheden, midden in de hectiek en de verstrooiing van alledag. Ik heb mijn onderricht altijd afgestemd op het veeleisende, moderne leven en mijn begeleiding op de individu. Immers, voor een beoefening in onze Westerse samenleving is de zen weg een hoogst persoonlijke, dus voor iedereen anders.

Tien jaar onderhoud en verdieping van jouw dagelijkse leven als zen beoefening wil ik graag vieren met negen klassieke koan, die negen situaties uit ons dagelijkse leven representeren. Een koan (Japans) of kung-an (Chinees) is een prangende kwestie die we niet middels ons verstand kunnen oplossen. We kunnen een koan alleen ‘passeren’, als we de brandende kwestie zelf zijn geworden, als we haar belichamen, de vraag leven. Nu zijn deze negen kwesties tijdens de formele zen training, bij een leraar of lerares, relatief gemakkelijk te ‘passeren’. Maar om deze knellende situaties in je dagelijkse leven te ontvangen, te belichamen en te leven en ze op deze wijze te beantwoorden, dat is een stuk lastiger. Voorwaar, een uitdaging voor een ieder die zijn dagelijkse leven als zen beoefening wil onderhouden! De Zen Cirkel begint op 14 maart aanstaande. Ik nodig je hierbij graag uit om 10 jaar Integrale Zen samen te vieren op de maandagavonden aan de Oudegracht in Utrecht. Schrijf je hier in!

Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *