De levende Shobo

De Shobo, ‘de Zuivere Dharma’ gaat over de Grote Vraag van leven en dood. Jouw leven en jouw dood. Wie ben jij? Waar ben je terecht gekomen? Waar kom je vandaan? Waar ga je heen? Wat heb je hier te doen? Wat betekent het dit menselijke bestaan te leiden? Dit zijn vragen die geen eenduidig antwoord kennen, maar een eindeloze verdieping en een caleidoscopischeverkenning van een grenzeloze variĆ«teit aan perspectieven. De verdieping van de Grote Vraag van leven en dood vraag niet om cursussen, workshops of opleidingen, maar het voor een onbepaalde tijd bestuderen van de levende Shobo, jij dus, in zijn of haar natuurlijke habitat.

Ik vertrouw op een organisch proces van belichaming van de Shobo in je dagelijkse leven precies zoals je het leidt. Dit proces wordt met anderen gedeeld en bestudeerd in de vorm van zich vanzelf ontplooiende Zen Cirkels. Deze Cirkels kunnen zich vormen rondom Shoken studenten. Shoken is een wederzijds bekrachtigde relatie tussen leraar en leerling. Deze studenten bieden vanuit hun eigen leefomgeving, thuis of op hun werkplek, de Shobo middels hun concrete leven aan. Zelf komen zij samen in een eerste Cirkel, om de Shobo met elkaar te delen en te onderzoeken, onder leiding van Maurice Knegtel Sensei, in de Zen Cirkel Utrecht, het Zen Weekend, of de Izen Intensive. Ze worden gelegitimeerd door een onderonderbroken bloedlijn van de 82 generaties leraren die loopt via Baian Hakujun Daiosho, Maezumi Roshi en Genpo Roshi, tot aan Maurice Knegtel Sensei.

Integrale Zen zoekt naar een passende plaats voor de Shobo, ‘de Zuivere Dharma’, in het Westen van de Eenentwintigste Eeuw.

Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *