Al die Dharma essentials, al die fase’s op het pad, de teleurstelling, de verveling, de vreugde, onze inzichten in onze ware aard en in de illusie van een solide zelf, al die velden van beoefening, zit meditatie, onze werkplek, de leraar leerling relatie en het onbegrijpelijke proces zelf waarin we langzaam verdwijnen en samenvallen met ons pad, kortom al die zaken waarover we de afgelopen maanden in de Zen Cirkel hebben gesproken, waartoe leiden ze nu eigenlijk allemaal?

In een zin: tot die Ene die nu deze woorden leest. Het is deze Ene die alomtegenwoordig is, volkomen wakker en helemaal alleen. Op zichzelf, in zichzelf, met zichzelf. Die Ene, dat ben jij.

Eigenlijk is er helemaal geen pad, geen weg, geen beoefening. Er is alleen deze Ene, onder de hemel en op de aarde en deze Ene is in niets onderscheiden van jou, van jouw lichaam en geest, van jouw leven precies zoals het is. Trungpa zegt hierover in De Mythe van Vrijheid, p. 152: ‘Wat we moeten opgeven is de vragensteller en het antwoord, dat wil zeggen het discursieve denken, het controlemechanisme dat ons vertelt of we het wel of niet goed doen. Ik ben dit, ik ben dat. Doe ik het goed, mediteer ik op de juiste manier, studeer ik goed, bereik ik iets met wat ik doe? Als we van dat alles afstand doen, hoe weten we dan dat we vooruitgang boeken op het spirituele pad? Hoogstwaarschijnlijk is er niet zoiets als een spiritueel pad, behalve het ophouden met zelfbedrog, het staken van onze strijd om spirituele ontwikkelingsstadia te bereiken. Een andere spiritualiteit is er niet. Het is een erg eenzame situatie.’

Maar: ‘Dat alleen zijn is vrijheid, fundamentele vrijheid. Alleen zijn wordt omschreven als het huwelijk tussen fundamentele openheid en wijsheid waarin, op grond van onze waarneming van alleen zijn, duidelijk wordt dat dualistisch bezig zijn overbodig is. Het wordt ook omschreven als het huwelijk tussen fundamentele openheid en mededogen, waarin alleen zijn inspireert tot mededogend handelen in het dagelijkse leven (ibidem, p. 153).’ Het is deze Ene, die nu deze woorden leest, die loopt met de voeten, grijpt met de handen, ruikt met de neus, kijkt met de ogen, spreekt met de mond en denkt met het hoofd. Het is deze Ene alleen, volkomen op zichzelf, er is niets wat Hij uitsluit en er is niets wat Hem ontbreekt. Er is geen plek waar Hij niet is en Hij is vol activiteit. Wat als jij deze Ene niet bent?

Kortom, alles keert terug naar jou, jouw leven precies zoals het is, jij precies zoals je bent. Geen miljardste van een millimeter van een haar anders. Precies zo. Jij, helemaal alleen. Er is niets anders. Het is goed zoals het is.

Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *