Een aanlopende wagenas – BOS televisie documentaire over Maurice Knegtel

Op de Dam in Amsterdam vraagt ‘Zen-filosoof’ Maurice Knegtel (Rotterdam, 1963) enkele passanten naar hun levenspijn. Opmerkelijk is hoe hij direct tot de kern komt en dat ogenschijnlijk zorgeloze mensen diep stil verdriet met zich mee dragen.
Maurice onthult terloops een eigenzinnige interpretatie en een Nederlandse verwoording van de vier edele waarheden. Zo wordt het kernbegrip ‘lijden’ betiteld als ‘een aanlopende wagenas’ – het piepen en knarsen van de as van de wiel van ons leven.

Bekijk de gehele documentaire hier.

 

Luister naar Maurice Knegtel over zijn boek Het Laatste woord van Zen (2014)

Klik hier

 

Video introductie zen meditatie (5 min)

Een lichaamshouding in zen meditatie aannemen is een houding aannemen van het ontwaken tot je ware natuur. In zen is het lichaam de sleutel tot je geestelijke leven en de houding van je lichaam is hierbij onmiskenbaar ondersteunend. Welke houdingen van het lichaam om zen meditatie in te beoefenen zijn door vele eeuwen heen ontwikkeld en vruchtbaar gebleken? Maurice Knegtel Sensei toont en bespreekt de verschillende lichaamshoudingen in detail. Bestel, kijk en luister:

Klik hier voor de video

 

Video zen op de stoel (8 min)

Als zitten met gekruiste benen of op je hielen, zoals dat in de formele zen meditatie gebeurt, te moeilijk of te pijnlijk is, dan kun je altijd nog zitten op een stoel. Maurice Knegtel toont in detail hoe je kunt zitten op een stoel, terwijl je daarbij niet de fundamentele punten van de formele zen meditatie verloochend. Hij laat zien hoe je kunt zitten op een stoel vanuit je buik, geaard en met kracht in de tai tjen, het dragende midden van de mens. Dit filmpje laat zien dat zitten op een stoel net zo ‘zen’ is, als het zitten op een meditatiekussen met je benen in de knoop. Misschien is het zitten op een stoel echter wel dichter bij de ervaringswereld van de moderne westerling dan het zitten op de grond.

Bestel hier

 

Video Introductie innerlijke houding zen meditatie (8 min)

Als je een lichaamshouding in zen meditatie hebt aangenomen en je zit krachtig en geaard als een berg, wat doe je dan? Het antwoord op deze vraag ontsluit drie boeddhistische meditatietradities. Ze zijn gereedschappen voor de geest die een specifiek doel beogen. Je maakt kennis met het ontwikkelen van helderheid van geest, het fysiek werken met voor het verstand onoplosbare vragen en het moeiteloos en in vol vertrouwen aanwezig zijn. Kijk, luister en beoordeel welk gereedschap je nodig hebt…

Bestel hier

 

Video introductie Boeddhisme (21 min)

Het boeddhisme bestaat niet. Wat schuilt onder de noemer ‘boeddhisme’ is een verwarrende veelheid aan boeddhistische tradities. Tradities die in hun rituele vormen, gedragsregels, heilige teksten en meditatievormen fundamenteel van elkaar verschillen. Wat maakt deze zo uiteenlopende tradities boeddhistische? Wat delen ze met elkaar? Waar staat ‘boeddhisme’ eigenlijk voor? Kijk en luister naar deze DVD.

Bestel hier