‘We kunnen pas echt in vrijheid leven, als we ons leven in vrijheid ontvangen. Ik ontvang dan niet het beeld dat ik van mijn leven heb gemaakt. Ik ontvang mijn leven zoals het is. Mijn leven, ontdaan van elke kapstok waaraan ik het ophang. Dit is mijn leven zonder meer, zonder toevoegingen, zonder voorbehoud, ongekunstelde aanwezigheid. Als ik dit leven in vrijheid ontvang, kan ik mijn leven in vrijheid weer oppakken. Ik ben vrij om elke illusie weer te dragen, maar er is geen illusie die knelt. Juist omdat ik mijn leven daadwerkelijk heb losgelaten, weet ik dat er iets in mijn leven zit dat niet stuk kan. Ik weet ook dat mijn leven niet mijn leven is. Met het in vol bewustzijn ontvangen van mijn bestaan in heel zijn naaktheid, bekrachtig ik mijn bestaan zoals het is. Dit is het. Niets meer, niets minder. Precies dit en niets anders. En dit is OK.’

Dit is een citaat uit mijn nieuwste boek ‘Het laatste woord van Zen’, dat deze maand oktober 2014 verschijnt bij Uitgeverij Juwelenschip, en dat het thema ‘Eenvoud’ dat Trungpa in zijn Mythe van de Vrijheid als Dharma-essentie introduceert, in het perspectief van overgave en bekrachtiging plaatst. Meer lezen? Koop Het laatste woord van Zen nog deze maand bij de boekhandel of via internet. Meer weten? Schrijf je dan nu in voor de Izen intensive in janauri 2015, klik op https://izen.nl/izen-intensive/ en ontvang Het laatste woord van Zen GRATIS!

 

 

Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *